Asthanga vinyasa jóga

Az astanga tradícionális jógairányzat. A ma ismert sorozatokat Sri Krishna Pattabhi Jois tette világhírűvé, aki a legendás Sri Krishnamacharya tanítványa volt. Az astanga szanszkrit szó, jelentése nyolc ág. Ez az indiai bölcs – Patanjali – nyolcas rendszerére utal, amelyben először foglalta össze írott formában a jóga gyakorlatát.

Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett formája, összesen hat sorozatból áll. A sorozat ászanái egymásra épülnek, vinyászával (mozgással), légzéssel (udzsájí pránajama), bandhákkal (energetikai zárak) és dristikkel (a tekintet egy adott pontra szegezése) kötik össze. A gyakorlás folyamatos, megállás nélkül zajlik, ritmusát az udzsájí légzés adja. A légzés, a tekintet vezetése lecsendesíti az elmét, s beindítják a prána áramlását a testben. Ha ezek az elemek egybeolvadnak, a gyakorlat mozgó meditációvá válik.

A gyakorlásokon az első sorozatot (Yoga Chikitsa = Jógaterápia) gyakoroljuk, vezetett stílusban. Az első sorozat minden olyan elemet tartalmaz, amely az egészséghez és a test megtisztításához szükséges: napüdvözlet, előrehajlások, csavarások, hátrahajlások, erős kiemelések, fejenállások.

Azoknak ajánljuk, akik kedvelik a dinamikusabb, keményebb gyakorlást.

Ha tetszett, megoszthatod másokkal is: