Külsőre, mint anyukám fasírtja. (Gyönyörű.

Ezt tanúsíthatja mindenki, aki kóstolta.
A tavalyi nyílt napon debütált. Akkor sütöttem meg először. Rögtön kétszer. Mert a fele eltűnt sütés után nem sokkal.

Íme a recept:
Gyömbéres fűszeres keksz
Hozzávalók:
– 2 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt
– 2 bögre zabliszt
– 4 teáskanál őrölt gyömbér
– 1 teáskanál őrölt fahéj
– 1 evőkanál kakaópor
– 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 teáskanál só
– 2 evőkanál őrölt lenmag
– 6 evőkanál víz
– 1 bögre kókuszolaj
– 1/2 bögre nádcukor + kevés a kekszek bevonásához
– 2 evőkanál nádmelasz (opcionális)
– 12 evőkanál mandulatej (bármilyen más növényi tej is használható)
– 1/2 bögre kandírozott gyömbér
– felaprítva tetejére étcsoki és kandírozott gyömbér
Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 8-10 percig, amíg zselés állagú lesz – ezzel helyettesítjük a tojást. A lenmag egyébként a legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet, tehát még jót is teszünk magunkkal. Közben egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: teljeskiőrlésű tönkölyliszt, zabliszt, őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük el a kókuszolajat a mandulatejjel, a nádmelasszal és a nádcukorral. Öntsük hozzá a lenmagos “tojást” és a nedves anyagokat keverjük a szárazhoz a kandírozott gyömbérrel együtt. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Formázzunk golyókat a tésztából, a tenyerünkkel. 12 perces és kész.
Namaste.
Dorka